Prechod na navigáciu vodorovná Prechod na navigáciu Hlavné menu
Bodrog Tisza HU

IV. Nagy határon átnyúló körút

IV. útvonal: Nagy határon átnyúló körút


1. Bodrogszög – gótikus templomromok
A templomromok a Bodrog folyó bal parti hullámterében fekszik, ezért gyakran sújtja áradás, az községházával és római katolikus plébániával egyetemben. A templom eredete a 14. században nyúlik vissza, többször cserélt gazdát és a 19. század végétől pusztul.

2. Bodrogszerdahely – r.k. román templom
A római katolikus templom a Vécsey kastélytól délre fekszik, a község szélén, egy terjedelmes homokdombon. Eredetileg román stílusban épült, amiről a déli portálé tanúskodik. A jelenlegi templom mai formáját, többszörös átépítés után a 18. század közepén nyerte el. Oltára alatt található a Bocskay-család kriptája, díszes feliratozással.

3. Kiskövesd – Helyi hagymányok háza
A Kiskövesdi Hagyományok Háza szép példája a helyi lehetőségek alkotó alkalmazására és fejlesztésére. Egy bérbe vett falusi házba van berendezve. Alapját két korabeli bútorzattal és egyébben ellátott szoba képezi, továbbá a mindennapi élet kellékeit, szőtteseket, hímzéseket és más használati tárgyat láthatunk. Kérésre kisebb vendéglátás is igénybe vehető.

4. Örös – Apáti homokok
A községtől északra fekszik a homokbuckák és közöttük elterülő mocsaras rétek komplexuma. Ez a terület természetvédelmi szempontból különösen értékes, mint a homoki és szikes flóra élőhelye. NATURA 2000 terület.

5. Nagygéres – kisnemesi porták
Nagygéres község azon települések közé tartozik, melynek lakói egykor zömmel kisnemesek voltak. Jogi szempontból a jobbágyoktól külső jelekkel is meg voltak különböztetve, ami nemcsak a díszesebb házakban nyilvánult meg, hanem elsősorban a portálék sajátságos kialakításában, melyek egyértelműen utaltak arra, hogy itt privilegizált család lakik.

6. Kisgéres - parasztporták
Bodrogköz legrégibb épen fennmarad jobbágyi- és később parasztportáit Kisgéresben találjuk. Jellegzetességük, hogy gazdasági okokból egy udvaron több család is lakott, tehát a házikók egymás után sorba voltak építve. Sajátságos az építőanyag, mivel a házak és kerítések zömmel palás andezitből készültek.

7. Perbenyik – határátkelőhely
Perbenyiktől délre a vízlevezető csatorna fölött egy hidacska van. Ez a már megnyitott és elismert gyalogos- és kerékpáros határátkelőhely, Magyarország felé, Lácsacséke községbe. Itt lehetőség nyílik a nagy hátáron át nyúló kerékpáros körút megrövidítésére. Lehetővé teszi az eljutást a cigándi Tisza-hídhoz.

8. Nagytárkány – határátkelő a gáton
A már megnyitott, kis gyalogos- és kerékpáros határátkelőhelyek egyike a Holt-Tisza jobb parti gátja, délre Nagytárkány községtől. Itt átjuthatunk a magyarországi Zemplénagárd községbe, ahonnan folytathatjuk utunkat a tuzséri komp felé, a mely átkelési lehetőséget kínál a Tiszán.

9. Nagykövesd - Pácin
Az aszfaltozott felszínű határátkelőhely a két község között lehetőséget kínál a nagy határon át nyúló kerékpártúra megrövidítésére. Lehetőségünk van folytatni az utat Pácinban, majd onnan nyugat felé Sátoraljaújhely vagy Sárospatak városok irányába, vagy délkeletnek eljutni a cigándi Tisza-hídhoz.

11. Karos - Bodrogszerdahely
Ez az új közúti határátkelőhely a Szlovákia és Magyarország között bevezetésre kerülő schnengeni határrezsim megvalósulása után használható. Lehetővé teszi Bodrogszerdahely felől eljutni Karos községbe, és onnan folytatni utunkat nyugat, vagy kelet felé, az Alsó-Bodrogközben.


 

webygroup

A Bodrogtour Egyesület a 2016- os évben újra frissítette a Bodrogköz kulturális, természeti értékeit és műemlékeit bemutató propagációs anyagait (képeslap, térkép, brosúrák), melyek nyomdai kiadásait a Bethlen Gábor AlapkezelőZrt. –hez benyújtott pályázat a „ Szervezetek nyílt pályázati programon belül“a „Magyar kultúráért és oktatásért - felvidéki regionális pályázati program (2016)“ felhívásban elnyert támogatás segítségével fedezte. A támogatás összege 100 000 HUF volt, melyből 500 db képeslap, 100 db térkép és 100 db brossúra készült el. Reméljük további frissebb propagációs anyagok kiadására lesz lehetőségünk az idén is.


pontosítani

ma 2019.10.15 van

ma Terézia névnapja van

Részletes naptár


Slovenská verzia
English version

2189112

Főoldal