Prechod na navigáciu vodorovná Prechod na navigáciu Hlavné menu
Bodrog Tisza HU

III. Kis körutak

III. útvonal: Kisebb körutak, királyhelmeci kiindulási ponttal


1 . Királyhelmec – Honismereti Múzeum
A Honismereti Múzeum épülete – amely a Bodroközi és Ung-vidéki Kulturális központ része – eredetileg mint a Bodrogközi Tiszaszabályozó Társulás székháza épült 1895-ben, eklektikus stílusban. Megépítésében nagy érdeme volt a Társulás elnökének, gróf Mailáth Józsefnek. A helyreállított épület jelenleg múzeumként szolgál Felső-Bodrogköz és Ung-vidék részére, valamint könyvtárként.

2. Szentes – régi temető – faragott sírkövek
Ebben a községben ősi hagyományai vannak a kőfejtésnek és faragásnak, mivel határában több kőbánya is található, elsősorban andezit. A régi temetőben számos olyan sírkövet találunk, amelyek a helyi mesterek ügyességéről tesznek tanúbizonyságot. A motívumok hagyományosak – a nap, hold és az égi érő fa allegorikus ábrázolása.

3. Szinyér – egykori kastély
Az egykori kastély a Tice medrének partján fekszik. Eredetileg a Soós-családé volt. A várkastély négysarkú építmény volt, tornyos portáléval. Később Szirmay Antal birtoka, aki itt is hal meg, 1812-ben. A továbbiakban az épület elsősorban gazdasági célokat szolgált. Nagy pincerendszer van alatta, amely a zöldség és bor tárolására szolgál. Most készítik elő az épület helyreállítását. Szomszédságában kis harangláb van.

4. Zétény – gótikus templomtorony
Zétény községben csak egy – római katolikus templomot találunk. Eredete a 15. századba nyúlik vissza. Ebből az időből származik a masszív gótikus torony, melyen barokkos sisak van. Az említett torony a község és a Tice környékének dominánsa.

5. Pólyán – ikonosztázion
A görög katolikus felekezet hívei a 17. század végétől költözködnek a Bodrogközbe. Elsősorban a 18. század végén és a 19. elején megépül néhány templomuk, némelyikük értékes ikonosztázionnal. Ezek közül az egyik Pólyán községben látható.

6. Tiszacsernyő – átrakodó állomás
Kárpátalja elcsatolása utána a múlt század 40-es éveinek a végén épült meg egy nagy vasúti átrakodó állomás, a lakótelep jellegű kisvárossal egyetemben. Az Ukrajna és Oroszország felé irányuló árucsere-forgalom jelentős helyszíne. 1968-ban itt zajlottak az emlékezetes tárgyalások a cseh-szlovák és szovjet küldöttségek között. A városban szép nagy park van.

7. Kistárkány – református templom Árpád-fejjel
Kistárkány a Tisza folyó közelében fekszik és jellegzetessége a református felekezet túlsúlya. Az impozáns klasszicista templom egy markáns magaslaton áll. Érdekessége a bejárta fölötti Árpád-fej, azé a vezéré, aki a honfoglalókat a Kárpát-medencébe vezette a 9. század végén. Ez utalás arra a helyi hagyományra, hogy a honfoglalók egyik első telephelye a Bodrogköz volt.

8. Dobra – görög katolikus templom
A tereziánus építési stílus egységes formában elsősorban a görög katolikus templomoknál érvényesült, melyek zöme a 18-19. századok fordulóján épült. Egyik szép példájukat Dobra községben leljük. A templom egy homokdombon fekszik, a község közepén. Dobra közismert honfoglalás-kori régészeti lelőhely.

9. Szomotor – Hegyke
A Szomotor fölötti kipreparált vulkáni tömb magasságával egyáltalában nem kiemelkedő, de tetejéről csodálatos kilátás nyílik a Bodrog folyó völgyére a holtágakkal, háttérben a Zempléni-szigethegységgel, továbbá a bodrogközi síkságra és a többi vulkáni magaslatra – Tarbucka és Helmeci dombság.


 

webygroup

A Bodrogtour Egyesület a 2016- os évben újra frissítette a Bodrogköz kulturális, természeti értékeit és műemlékeit bemutató propagációs anyagait (képeslap, térkép, brosúrák), melyek nyomdai kiadásait a Bethlen Gábor AlapkezelőZrt. –hez benyújtott pályázat a „ Szervezetek nyílt pályázati programon belül“a „Magyar kultúráért és oktatásért - felvidéki regionális pályázati program (2016)“ felhívásban elnyert támogatás segítségével fedezte. A támogatás összege 100 000 HUF volt, melyből 500 db képeslap, 100 db térkép és 100 db brossúra készült el. Reméljük további frissebb propagációs anyagok kiadására lesz lehetőségünk az idén is.


pontosítani

ma 2019.10.15 van

ma Terézia névnapja van

Részletes naptár


Slovenská verzia
English version

2189128

Főoldal