Prechod na navigáciu vodorovná Prechod na navigáciu Hlavné menu
Bodrog Tisza HU

II. Kulturális - történelmi jellegű körút

II. útvonal: Nagy kultúrtörténeti körút


1. Bodrogszerdahely – kastély
A helyén eredetileg a Bocskay család várkastélya ált, amelyet a 18. századtól fokozatosan kastéllyá alakítanak a Vécseyek. Az impozáns építmény egy kisebb magaslaton áll, egy aránylag ép parkban. Jelenleg a községi hivatal székhelye; továbbá kulturális célokra is szolgál. A kápolna tornyából szép kilátás nyílik a Tarbuckára és környékére. A kastélytól közúton át lehet menni a magyarországi Karos községbe.

2. Szinyér – Tice
A Tisza egykori medrének és a Tice komplexumának egyik fennmaradt szakasza közvetlenül a községben található. Némely része – Hosszú- és Rövid Tice természeti rezervátum és az egész komplexum a Latorcai Tájvédelmi Körzet része. A jelentős vízi- és mocsári növényvilágon kívül tömegesen fészkelnek itt védett és veszélyeztetett vízimadarak (pl. kócsagok, szürke gém, bakcsó stb.). A fészkeket a községből közvetlenül lehet figyelni a madarak zaklatása nélkül.

3. Véke – kastély
A község központjában található egy kisebb kastély, amelyet eredetileg a Ghillányiak építettek a 18. században. Jelenlegi formáját Szirmay Antalnak köszönheti, aki a zempléni levéltár alapítója, régiónk első történetírója, néprajzosa, polihisztora. A kastéllyal szomszédos római katolikus templom kriptájában van eltemetve. A építmény jelenleg községi hivatalként szolgál. A falut szinte teljesen körbeveszik a Tice holtágai.

4. Lelesz – premontrei monostor
A hatalmas kétemeletes épület nemcsak a község dominánsa, hanem uralja Felső-Bodrogköz látképét. Eredete a 13. századba nyúlik vissza; mai formáját a 18. század közepén nyerte el. Legértékesebb a barokkos átépítésű gótikus kápolna, melyben 14. századbeli freskók töredékei láthatók. A hozzáépült világi római katolikus templom tornya gótikus, a 14. századból, oltára barokk, a 18. századból. A monostor jelenleg a jászóvári premontrei rend visszaszolgáltatott tulajdona.

5. Bacska – római-katolikus templom
A község Felső-Bodrogköz keleti részén található, körülvéve a Tice holtágaival, melyben gazdag növény- és állatvilág található. A római katolikus templom 14. századbeli gótikus alapokon áll és viszonylag gazdag képekben. Érdekes az oltáron található Báthory családi (az ősi Guth-Keled nemzetség leszármazottai) címer.

6. Battyán – római-katolikus templom
A község a Latorca közelében fekszik és határában található Bodrogköz legnagyobb ártéri galériaerdő-komplexuma. Gyalogos és biciklis átkelési lehetőség a szomszédos Ung-vidékre. Az impozáns római katolikus templom az eredetileg a 17. század közepéről származó evangélikus templom alapjaira épült. A templom neogótikus stílusban épült 1907, tiroli mesterek által. Nagyon szép és eredeti a berendezése.

7. Nagytárkány – Sóház
Nagytárkány község a Tisza eredeti medrének – amely ma lecsatolt ág (Holt-Tisza) – a partján fekszik. Határa tájképileg festői és számos természeti értéket hordoz. A sóház barokk épülete a Holt Tisza fölé magasodik, ahol eredetileg a Keleti Kárpátokból sót szállító hajók és tutajok kikötője volt. A megújult épületben a sóhivatalon kívül megtekinthetők a pásztorművészet, a sófejtés, néprajzi és helyi hagyományok kiállításai. A gáton gyalogos és kerékpáros átkelési lehetőség Magyarországra.

8. Bély – kastély
Bély község Tiszacsernyő város szomszédságában fekszik. Eredetileg a Karcsa holtágai vették körbe, amiről a községi címerben látható horgony is tanúskodik. A Sennyey-család kastélya egy enyhe magaslaton fekszik és a 18. század végéről eredeztethető, de a 19. században többször átépítették. Jelenleg romos állapotban van. Háta mögött terjedelmes park van, számos érdekes és értékes faféleséggel.

9. Királyhelmec – a Csonkavár romjai
A város a Bodrogköz központja és sajátságos, régies hangulata van. Fölötte magasodnak az egykori Perényi-féle várkastély romjai, amely a 16. század első felében épült. Alatta terjedelmes pince van, amely jelenleg a vendéglátást szolgálja. A romoktól szép és terjedelmes a kilátás kelet felé. A romok alatt fekszik a Művészeti Alapiskola – eredetileg Nyári-Lorántffy kastély – bejárata fölött eredeti családi címerrel. A közeli római katolikus templom eredetileg gótikus stílusban épült, a 14. század elején.

10. Perbenyik – kastély
A község a magyarországi határszélen fekszik – gyalogos és kerékpáros átkelési lehetőséggel. A klasszicista kastély-komplexum a község délkeleti peremén fekszik. Eredete a 18. százazd végére nyúlik vissza és a mai formáját a 198. század végén nyerte el. A Mailáth-család birtoka volt. A szépen felújított főépületen kívül – ahol két teremben fennmaradt az eredeti falburkolat – figyelmet érdemel a faragott stációkkal díszített római katolikus kápolna és az önálló víztorony. A kastély mellett gondozott angol park található, értékes faféleségekkel. A komplexumba jelenleg szaktanintézet működik.

11. Kisgéres – borospincék
A község a Helmeci dombság délnyugati peremén fekszik. Szőlészeti-borászati hagyományairól ismert, de a leghíresebb a többnyire puha és képlékeny vulkáni tufába faragott pincesora. Egy külső bejárat több pincét rejt, amelyekben egész évben állandó alacsony a hőmérséklet, ami kedvez a bor tárolásának. A pincék közötti akácerdőben számos pihenőhely és tűzhely van kiépítve, amik ugyan magántulajdonban vannak, de kibérelhetők.

12. Szentes – román templom
Szentes a Helmeci dombság meredek nyugati lejtője alatt fekszik. A festői református templom közvetlenül a község fölött van, a Lingó sziklái alatt. Eredetileg román stílusban épült a 13. század elején. Ebből a korból a portálé és a torony maradt fenn. A többi része gótikus átépítés eredménye, amely a 15. század közepén történt. Jelenlegi formáját az 1794-es átalakításnak köszönheti, és e korból származik az értékes festett faberendezés is. 1907-ben hozzáépült egy északi apszis.

13. Nagykövesd – várrom
A község a Tarbucka komplexuma keleti lábánál fekszik. A meredek várdombon található a várrom, amely a 13. század végéről eredeztethető. Többnyire a Soós-Szerdahelyi családok birtoka volt. A 15 században Jiszkra zsoldosai foglalták el és a 16. században is ostromolva volt. Eredeti védelmi küldetését a 17. század második felében veszti el és azóta pusztul. A várdombról szép és széles a kilátás. Közelben közúti határátkelőhely van


 

webygroup

A Bodrogtour Egyesület a 2016- os évben újra frissítette a Bodrogköz kulturális, természeti értékeit és műemlékeit bemutató propagációs anyagait (képeslap, térkép, brosúrák), melyek nyomdai kiadásait a Bethlen Gábor AlapkezelőZrt. –hez benyújtott pályázat a „ Szervezetek nyílt pályázati programon belül“a „Magyar kultúráért és oktatásért - felvidéki regionális pályázati program (2016)“ felhívásban elnyert támogatás segítségével fedezte. A támogatás összege 100 000 HUF volt, melyből 500 db képeslap, 100 db térkép és 100 db brossúra készült el. Reméljük további frissebb propagációs anyagok kiadására lesz lehetőségünk az idén is.


pontosítani

ma 2019.10.15 van

ma Terézia névnapja van

Részletes naptár


Slovenská verzia
English version

2189132

Főoldal