Prechod na navigáciu vodorovná Prechod na navigáciu Hlavné menu
Bodrog Tisza HU

I. Nagy természettudományos jellegű körút

I. útvonal : Nagy természetudományos jellegű körút


1. Borsi – Rákóczi-kastély
Reneszánsz várkastély a 16. századból. A Lorántffy majd Rákóczi család birtoka. Közismert, mint II. Rákóczi Ferenc születésének helye. Jelenleg felújítás alatt. Látogathatók a Rákóczi-emlékszobák, a helyi képzőművészek galériája és a néprajzi gyűjtemény. Több, évente ismétlődő rendezvény helyszíne. Közelében található a „Borsi kiserdő” nevű NATURA 2000 terület. A közeli Bodrogon hajózási/csónakázási lehetőség a határ menti folyószakaszon, Magyarországra is.

2. Szőlőske – híd a Bodrogon
Jelentős közúti híd – műszaki műemlék – amely Szőlőske és Bodrogszerdahely községeket köti össze. A hídról igen szép kilátás nyílik egy folyószakaszra (NATURA 2000 terület) és a Zempléni-szigethegység déli részére, valamint a folyami kikötőre. Több gyalogos- és biciklitúra lehetséges kiindulási helye.

3. Ladmóc – Bodrog-folyó
A Bodrog egész szlovákiai szakasza hajózható, tehát a folyó keletkezése, azaz a Latorca és Ondava egyesülésétől, egész az államhatárig. Különösen festői a ladmóci folyószakasz, ahol a Bodrog érinti a Zempléni-szigethegység lábait és a község lakott területeit, ahol egy folyami teherkikötő is van.

4. Zétény – Eszenyke-puszta
A Latorca alsó szakaszának egy érdekes része, ahol a folyó mélyen bevágódik a homokos-agyagos alapzatba. Szép kilátás nyílik az imregi Nagy-hegyre és a minorita monostorra, valamint a Zempléni-szigethegységre. Természetes fürdőhely. A Latorcai Tájvédelmi Körzet része, NATURA 2000- és Ramsari-terület. A partifecske fontos fészkelő helye.

5. Lelesz - Latorcai híd
Itt találkozik a Latorca bal parti gátja a II. osztályú közúttal. A híd Bodrogközt és Ung-vidéket köti össze, ahol egyben az egykori Zemplén- és Ung-megyék határa is található. A környéken számos fennmaradt holtág és ártéri galériaerdő látható. A Latorcai Tájvédelmi Körzet része, NATURA 2000- és Ramsari-terület. A hídnál frissítő- és étkezési lehetőség. Több gyalogos- és bicikli-túra csomópontja

6. Battyán – függőhidak a Latorcán
A folyó felső – határ menti szakaszán két függőhíd található. Az egyik sodronykötelekből és fából készült, a másik fémből. Battyán és Szirénfalva községeket kötik össze. Gyalogosan és biciklivel járhatók. Jelentőségük abban van, hogy a leleszi híd kivételével egyetlen összeköttetést kínálnak a bal- és jobb parti gátak között, amelyek lehetőséget nyújtanak a gyalogos- és biciklis körtúráknak.

7. Kistárkány – Tisza-folyó
A hatalmas síksági Tisza hozzávetőleg 5,5 kilométeres szakaszon határfolyót képez a hármas határ közelében. Többnyire ártéri galériaerdőkkel, vagy parti fűzes-sávokkal van övezve. A folyószakasz hajózható és gyakori kenu-kajaktúrák helyszíne. Helyenként a homokos partszakaszokon természeti fürdési lehetőség kínálkozik. Ezek a szakaszon portalanított úton megközelíthetők a faluból. Ramsari terület.

8. Kisgéres - Géresi rétek
A Helmeci dombvidék délnyugati szakaszát homokbuckák sora fedi, amelyek fokozatosan nedves rétekbe mennek át. Számos különösen értékes és ritka növényfaj (magyar- és Zimmermann-kökörcsin, hernyópázsit) és állat élőhelye. Tájképi szempontból és jelentős, mint a fennmaradt kevés homoki legelők egyike.

9. Örös – Karcsa
Örös községtől egész Nagykövesdig húzódik a Tisza egykori medrének a legépebb fennmaradt szakasza, a határ mentén. Itt számos értékes növénytársulás és állati élőhely található, és tájesztétikai szempontból is jelentős. A természeti értékek kutatóinak kínált lehetőségeken kívül mód nyílik itt a horgászatra és csónakázásra, valamint korlátozott mértékben fürdőzésre a természetben. Az említett szakasz aszfaltúton megközelíthető. A közelben lehetőség van átmenni a magyarországi Pácin községbe.

10. Bodrogszerdahely – Tajba + Tarbucka
Bodrogszerdahely környéke különösen jelentős, ami a természeti értékeket illeti. Itt található a Tajba Nemzeti Rezervátum, amely értékes növényvilágáról ismert és különösen híres, mint a mocsári teknős egyik utolsó menedéke. Fölötte magasodik a Tarbucka tömbje, ahol egyedi élőhelyek vannak homokon és vulkáni rioliton. A csúcsról csodálatos körpanoráma nyílik a Bodrogközre, a Zempléni-szigethegységre, valamint a Tokaji hegyekre. Mindkettő egyben NATURA 2000 terület a Latorcai Tájvédelmi Körzet keretein belül.


 

webygroup

A Bodrogtour Egyesület a 2016- os évben újra frissítette a Bodrogköz kulturális, természeti értékeit és műemlékeit bemutató propagációs anyagait (képeslap, térkép, brosúrák), melyek nyomdai kiadásait a Bethlen Gábor AlapkezelőZrt. –hez benyújtott pályázat a „ Szervezetek nyílt pályázati programon belül“a „Magyar kultúráért és oktatásért - felvidéki regionális pályázati program (2016)“ felhívásban elnyert támogatás segítségével fedezte. A támogatás összege 100 000 HUF volt, melyből 500 db képeslap, 100 db térkép és 100 db brossúra készült el. Reméljük további frissebb propagációs anyagok kiadására lesz lehetőségünk az idén is.


pontosítani

ma 2019.10.15 van

ma Terézia névnapja van

Részletes naptár


Slovenská verzia
English version

2189117

Főoldal